Wskazówki dotyczące diet dysocjacyjnych.

Diety rozdzielne (dysocjacyjne) to takie, które polegają na niełączeniu pewnych pokarmów w tym samym posiłku, unikaniu tych, których składniki mogą być sprzeczne ze sobą i utrudniać trawienie. Jest to bardzo często stosowany system w dietach odchudzających, unikający przede wszystkim łączenia węglowodanów z białkami.
Każda żywność ma dominujący składnik odżywczy, który może kolidować z dominującym składnikiem odżywczym innej, i to jest pomysł na tego typu dietę. Niezgodność między niektórymi substancjami może prowadzić do zakłóceń w procesie trawienia, negując ich korzystne działanie i powodując niepotrzebny wydatek energetyczny.

Zdrowie. Co powinienem wiedzieć o diecie rozdzielnej?

Dieta zdysocjowana dąży do tego, aby w każdym jadłospisie dominował jeden składnik odżywczy, co nie oznacza, że spożywany jest tylko jeden rodzaj pożywienia. To, czego szukają, to prawidłowe połączenie zgodnych pokarmów, bez jednego składnika odżywczego odbierającego innym.

Jest to bardzo kontrowersyjny rodzaj diety, ponieważ niektórzy uważają je za bardzo skuteczne i proste, natomiast duża liczba ekspertów twierdzi, że oprócz tego, że nie działają, mogą być niezwykle niebezpieczne. Krytycy twierdzą, że organizm nie trawi lepiej żywności oddzielnie, a fakt, że są one bardziej tuczące razem jest tylko dlatego, że większa liczba kalorii są spożywane.

Ponadto twierdzą, że w tych odrębnych dietach może brakować ważnych białek i witamin, co szkodzi zdrowiu osoby stosującej tę dietę. Może to prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, zawrotów głowy, suchości skóry, wypadania włosów, bezsenności, zaparć i ogólnego złego samopoczucia. Ostrzegają również, aby uważać na tak zwany „efekt odbicia”, ponieważ redukcja jest spowodowana utratą mięśni i płynów, a nie przechowywanego tłuszczu.

Oprócz tego wszystkiego, diety te mają pewne zalety. Jedną z nich jest ich prostota, ponieważ aby się do nich stosować, wystarczy pamiętać, które pokarmy zawierają najwięcej białka i węglowodanów, a nie mieszać je ze sobą. Nie jest nawet konieczne kontrolowanie kalorii w każdej porcji.

Na ich korzyść przemawia również to, że pozwalają nam jeść wszystko, dzięki czemu unikamy uczucia niepokoju, które tak trudno jest opanować. Ponadto, pomagają one poprawić trawienie dzięki kombinacjom pokarmów, które są ze sobą całkowicie kompatybilne.

W każdym przypadku i niezależnie od sprzecznych opinii, przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety najlepiej skonsultować się ze specjalistą, ponieważ każdy człowiek ma inne cechy biologiczne i to, co może przynieść korzyści jednym, może być poważnie szkodliwe dla innych.

Share: