Jak wzmocnić odporność organizmu na wiosnę?
Wiosna jest porą roku charakteryzującą się częstymi zmianami pogody i temperatury. W jednej chwili cieszymy się ciepłym słońcem, aby w następnej chwać się przed deszczem. Zmiany takie sprzyjają rozwojowi infekcji i przeziębień. Warto jest więc aby w tym okresie szczególnie zadbać o odporność naszego organizmu. Jest wiele sposobów, które pomogą nam wzmocnić nasz układ immunologiczny i zapobiegną powstawaniu chorób.
Odpowiednia dieta
Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna dla zdrowia naszego organizmu. Ważne jest aby nasza dieta obfitowała we wszystkie niezbędna składniki odżywcze. Zbilansowana dieta wpłynie bardzo korzystnie na nasz układ odpornościowy. Wiele produktów zawiera substancje biologicznie czynne, czyli takie które w żywym organizmie wywołują jakieś działanie biologiczne. Dla naszej odporności ważne są produkty, w których znajdziemy dużą ilość witamin C i E. Działają one jako związki silnie antyoksydacyjne, wypierając wolne rodniki, które upośledzają naszą odporność.
Produktami spożywczymi, które aktywnie wspierają nasz układ odpornościowy zaliczamy mi.in. wiele warzyw i owoców, będących bogatymi źródłami witaminy C (czerwona i zielona papryka, brukselka, jarmuż, czarne porzeczki, truskawki, cytryna, grejpfrut) oraz ß-karotenu (marchewka, szczypior, natka pietruszki, melon, morela). Istotna w diecie jest obecność warzyw cebulowych takich jak: czosnek, cebula, szczypiorek i por. Zawierają one witaminy z grupy B, witaminy C, A i E oraz wiele związków mineralnych np. żelazo, magnez czy siarką. Ponadto cebula oraz czosnek są źródłem fitoncydów, które mają właściwości bakteriobójcze.
Witamina D3
Badania statystyczne pokazują, że nawet aż 90% Polaków może cierpieć na niedobory witaminy D3. Powstają ona szczególnie w okresie zimowym, w którym nie mamy dużego kontaktu ze słońcem. Podstawowym źródłem tej witaminy w naszym organizmie jest synteza skórna, która dostarcza nawet 80-100% dziennej dawki. Niedobory witaminy D3 wywołują w naszym organizmie znaczne osłabienie układu immunologicznego. Zbyt niska ilość tego związku w naszym ciele wiązana jest z ryzykiem infekcjami , chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworami.
Witaminę D3 możemy znaleźć w przede wszystkim w tłustych rybach morskich takich jak: łosoś, śledź czy sardynka. Witaminę tą możemy dostarczać także poprzez spożywanie tranu lub suplementację dostępnymi w aptekach kapsułkami.
Ze względu na coraz dłuższe dni i ładną wiosenną pogodę warto wybrać się na spacer. Obecność słońca pomoże nam z dostarczeniem naszemu organizmowi witaminy D3, a dodatkowo wprowadzimy do naszego codziennego dnia trochę aktywności fizycznej, która również mobilizuje nasz układ immunologiczny.
Aktywność fizyczna
Dla zachowania zdrowia bardzo ważna jest aktywność fizyczna. Zaleca się aby co najmniej trzy razy w tygodniu zażywać ruchu. Szczególnie wiosną warto więc wyjść na spacer czy lekki jogging. Regularne ćwiczenia wpływają pozytywnie na naszą odporność, zwłaszcza górnych dróg oddechowych. W ćwiczeniach należy jednak zachować odpowiedni umiar. Zbyt wyczerpująca aktywność powoduje gromadzenie się w mięśniach kwasu mlekowego oraz kortyzolu, nazywanego hormonem stresu. Wpływa on na obniżenie odporności człowieka.
Ograniczenie stresu
Codziennie jesteśmy narażeni na niezliczoną ilość bodźców, mogących wywołać stres. Często nie jesteśmy nawet ich w stanie za bardzo ograniczyć, dlatego warto skupić się na relaksie. Każdego dnia powinniśmy poświęcić trochę czasu na odpoczynek. Hormon stresu – kortyzol, zapewnia naszemu organizmowi możliwość pozostania w tzw. „stanie gotowości”, jednak jego przedłużone wydzielanie bardzo niekorzystnie wpływa na odporność. Uniemożliwia n prawidłowe działanie limfocytów T, odpowiedzialnych za obronę przed drobnoustrojami.
Sen
W czasie snu nasz organizm może się zregenerować i nabrać sił na potencjalną walkę z drobnoustrojami. Ilość czasu spędzonego na spaniu powinna wynosić ok 7-8 godzin. Badania dowodzą, że osoby śpiące ok. 6 godzin w ciągu doby są czterokrotnie bardziej narażone na rozwój infekcji. Nasz sen nie powinien być przerywany i powinien mieć miejsce w całkowitej ciemności. W takich warunkach produkowana jest melatonina, która odpowiada za właściwy rytm dobowy oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto powinniśmy wypoczywać w ciszy. Nawet cichy dźwięk (np. pochodzący od urządzeń elektrycznych), który utrzymuje się trwale powoduje, zachowanie przez nas czujności i wydzielanie adrenaliny, która przyczynia się do powstania stresu oraz obniżenia odporności.
Zioła i preparaty ziołowe
Od dawna wiadomo o zdrowotnym działaniu wielu ziół. Możemy wyróżnić całe grupy roślin, których działanie wpływa pozytywnie na zwiększenie odporności. Niektóre z nich możemy przyjmować w postaci kapsułek, inne zaś jako herbatki ziołowe.
- Glizeryzyna – jest substancją pozyskiwaną z korzenia lukrecji gładkiej. Znana jest jako naturalny słodzik, silniejszy o ok. 50-100 razy od cukru stołowego. Ma niezwykłe właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwwirusowe. Hamuje ona także obumieranie komórek wątroby, dlatego stosowana jest przy leczeniu wirusa zapalenia wątroby typu A, B, C i E. Podawana jest pacjentom chorującym na różne choroby wirusowe m.in. grypę, HIV czy cytomegalię.
- Jeżówka purpurowa – stymuluje działanie układu odpornościowego przez stymulację procesu fagocytozy, czyli niszczenia bakterii i wirusów przez komórki układu immunologicznego. Zawarty w niej kwas kawoilowinowy ma właściwości przeciwzapalne, bakteriostatyczne oraz przeciwmiażdżycowe.
- Czystek – zawiera dużą ilość polifenoli, które są antyoksydantami, zwalczającymi wolne rodniki oraz przeciwdziałającymi powstawaniu stanów zapalnych.
- Bez czarny – działa przeciwwirusowo, pomaga w obniżeniu gorączki i łagodzeniu kaszlu. Posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki którym stosowany jest do płukania chorego gardła, czy w jako okład w leczeniu zapalenia spojówek.
Najnowsze komentarze