Sól to naturalny surowiec, który można znaleźć wszędzie, od oceanu po nasze łzy, jest smaczna i można ją naprawdę tanio kupić. Ale jak wiele rzeczy, zbyt dużo soli nie jest dobre, szczególnie dla naszego zdrowia.
Ponieważ jest powiązana z pewnym zabójcą – chorobą sercowo-naczyniową – dużo mówi się o soli w komunikatach zdrowotnych i mediach. Ale niektóre wiadomości o soli należy przyjąć z przymrużeniem oka. Obalamy kilka mitów dotyczących soli, aby ułatwić ci zachowanie zdrowia.

Mit: sól jest niezdrowa i w ogóle nie należy jej jeść

Spożywanie zbyt dużej ilości soli może przyczynić się do wysokiego ciśnienia krwi, które jest związane z takimi stanami jak niewydolność serca i zawał serca, problemy z nerkami, zatrzymanie płynów, udar i osteoporoza. Możesz pomyśleć, że powinno to oznaczać, że musisz całkowicie wyeliminować sól, ale sól jest w rzeczywistości ważnym składnikiem odżywczym dla ludzkiego organizmu.
Twój organizm używa soli do równoważenia płynów we krwi i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, a także jest niezbędna do funkcjonowania nerwów i mięśni. Nie da się żyć bez soli.

Tak więc, chociaż trochę soli w diecie jest konieczne, ważne jest, aby kontrolować ilość. Wytyczne dietetyczne zalecają dorosłym spożywanie nie więcej niż 5 gramów soli dziennie, czyli mniej niż jedną łyżeczkę. Większość z nas spożywa około 9 gramów dziennie. Aby pomóc Ci śledzić ilość spożywanej soli, możesz dowiedzieć się, ile soli znajduje się w paczkowanej żywności, sprawdzając na etykiecie żywności poziom „sodu” — sól składa się z sodu i chlorku. Staraj się dążyć do produktów, które zawierają mniej niż 120 mg sodu na 100 gramów jedzenia. Powinieneś dążyć do maksymalnie 2000 mg sodu dziennie.

Mit: Różowa/czarna/kamienna/morska/himalajska sól jest dla Ciebie lepsza niż inne rodzaje soli

Być może widziałeś reklamy niektórych odmian soli, które mają dodatkowe korzyści zdrowotne, których nie zapewnia zwykła sól kuchenna, na przykład zawierają minerały, które są dobre dla Twojego organizmu. Grupa praw konsumentów twierdzi, że powinniśmy uważać na tego rodzaju oświadczenia zdrowotne, ponieważ minerały znajdujące się w solach, takich jak himalajska sól morska, są często obecne tylko w bardzo małych ilościach.

Sól himalajska, sól morska, sól kamienna, sól czarna, sól różowa, sól jednorożca – w końcu to wciąż sól. Zwiększenie spożycia soli w celu uzyskania korzyści z reklamowanego minerału może prowadzić do spożycia zbyt dużej ilości soli, narażając się na ryzyko choroby.

Mit: Niektórzy ludzie naturalnie mają większe zapotrzebowanie na sól niż inni

Dobra wiadomość dla tych, którzy myślą, że z natury zjadają sól – upodobanie do słonych potraw jest wyuczone, a nie wrodzone. Możliwe jest przekwalifikowanie kubków smakowych, aby polubiły potrawy o mniejszej zawartości soli, zajmie to tylko trochę czasu, a praca w to włożona na pewno zaprocentuje.

Wypróbuj te wskazówki aby jeść mniej soli:

  • jedz głównie świeżą żywność zamiast przetworzonej żywności, która zwykle zawiera dużo soli
  • idź po żywność paczkowaną i w puszkach z etykietą „bez dodatku soli”, „z niską zawartością soli” lub „z obniżoną zawartością soli”
  • porównaj podobne pakowane produkty spożywcze, patrząc na etykiety żywności i wybierając produkt z mniejszą zawartością sodu
  • zamień wędliny, takie jak szynka, na konserwy rybne (w źródlanej wodzie) lub resztki mięsa z ostatniego posiłku
  • używaj niewielkich ilości sosów o dużej zawartości soli
  • dopraw swoją kuchnię różnymi ziołami i przyprawami
  • unikaj dodawania soli przy stole – możesz nawet zostawić młynek do soli w szafce.

Niektóre produkty spożywcze o wysokiej zawartości soli w ogóle nie będą smakować zbyt słono. Wiele pakowanych produktów spożywczych zawierających dużo soli zawiera inne składniki, które równoważą słony smak, dzięki czemu sól jest skutecznie ukryta w żywności.

 

Share: