Bazylia znana jest ze swojego wspaniałego aromatu, jej dodatek do potraw sprawia, że sos pomidorowy staje się wyśmienity i inne potrawy również. Do potraw można dodawać świeżą bazylię, która może śmiało rosnąć w doniczce na oknie w kuchni.  „Mówić do kogoś, kto nie zrozumie, to próbować otworzyć zamek źdźbeł trawy, to kroić chleb gałązką Bazyli, wkręcać żarówkę w ptasie gniazdo, wkładać dyskietkę między dwa kamienie.(…) „ – Olga Tokarczuk

Jak przedstawia się morfologia bazylii?

Morfologia bazylii przedstawia się następująco:

Łodyga bazylii jest równa, prosta, rośnie w górę, po bokach odbijają mniejsze i krótsze gałązki. Łodyga jest koloru lekko brązowego, uzyskuje około 15-20 cm wysokości.

Liście bazylii są owalne, poszarpane na bokach, mają linie przedzielające symetrycznie. Liście są bardzo aromatyczne, dlatego też bazylia jest pożądana wielu krajach i popularyzowana.

Kwiaty bazylii są małe, białe, mają długie wystające poza kwiat pręciki pyłku, które są w sezonie letnim zapylane przez pszczoły. Jak i również kwiaty mogą być koloru ciemnoróżowego, o małych delikatnych kielichach.

Jakie są odmiany bazylii?

Wyróżnić można takie odmiany bazylii jak na przykład:

Bazylia pospolita, eugenolowa, miętolistna, azjatycka, amerykańska i zielona.

Bazylia znalazła zastosowanie w olejkach eterycznych, powstaje z niej oleje -k typu Reunion, Ocimum gratissimum, Ocimum canum. Działanie, jakie ma olejek, to między innymi łagodzi leki, pomaga w koncentracji, działa też pobudzająco, przeciwbólowe itp.

Jak uprawia się bazylię?

Bazylia jest uprawiana i popularyzowana na rynku, często ja można spotkać w doniczkach w markecie obok innych ziół specjalnie przeznaczonych do kuchni.

Bazylia przy uprawie wymaga takiej gleby jak na przykład; próchnicza, żyzna, przepuszczalna. Odczyn gleby powinien być kwaśny na poziomie 4 aż 8 pH.

Stanowisko przy uprawie bazylii powinno być bardzo ciepłe i słoneczne, powinniśmy chronić tę roślinkę przed wiatrem i zimnem. Gdyż ta roślina bardziej woli tropikalny klimat, a polski raczej jej nie służy.

Pielęgnacja bazylii jest nieco skomplikowana, należy uważać z podlewaniem, jak i również powinno się co jakiś czas obrywać liście, by roślina nie wpadła w wysyp kwiatów na gałęziach. Wówczas straci smak i nie będzie już zdatna do potraw.

Na zakończenie wypada stwierdzić, że bazylia to wspaniała roślina, która ma bardzo aromatyczne liście i daje korzyści w postaci dodatku do sałatek, pizzy, sosu neapolitańskiego, spaghetti itd.

Share: